Maak kennis met Esther: Junior Marketeer bij Rechtstreex

Op 14 juni komt Damn Food Waste naar Rotterdam en we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In deze wekelijkse column maken jullie kennis met lokale initiatieven die zich zullen presenteren op het Damn Food Waste evenement. Deze week stelt Esther Audier, Junior Marketeer bij Rechtstreex, zich voor. Rechtstreex zal bij DFW Rotterdam aanwezig zijn met een proeverij waarbij je lokale en vergeten groente kunt zien en proeven. Wijkchefs zullen vertellen over de herkomst en productie van het voedsel.

Rechtstreex van de boer naar je bord

Daar sta je dan, met je goede voornemens tussen dertig soorten brood en beleg in de supermarkt. Je bent gek op goed en lekker eten en wilt graag je steentje bijdragen aan een betere wereld. Heus geen makkelijke ambitie…

984247_961545797206617_271209155498358029_n-3

Bij elk product dat je uit de schappen pakt schieten er duizend-en-één gedachten door je hoofd. Iets kan hartstikke bio zijn maar helemaal niet vers, duurzaam maar super ongezond en fair trade maar enorm milieubelastend. My-oh-my…wat een keuzestress!

Precies zo stond ik ruim een half jaar geleden nog in de supermarkt. Vol goede wil maar ik had geen flauw idee meer waar ik goed aan deed. Hoe weet je nou echt of iets puur is, waar het verdaan komt en wie het gemaakt heeft? En aan wie geef je jouw vertrouwen? Terwijl er paardenvlees in de gehaktballetjes van de IKEA zat en kalkoen als lam verkocht werd, besloot ik het roer helemaal om te gooien. Ik stopte mijn baan als tekstschrijver en solliciteerde bij Rechtstreex, een jonge start-up die de stad van lokaal voedsel voorziet.

Bij Rechtstreex ben ik anders gaan kijken naar hoe we met voedsel omgaan en wat we dagelijks aan goed eten weggooien. Omdat we onze producten uit onze eigen omgeving halen, leggen ze een korte weg af van de boer naar je bord. Hierdoor sta je in direct contact met degene die je eten maakt en zijn de producten altijd vers en seizoensgebonden. Bovendien zijn de transportkosten laag en de voedselkilometers automatisch heel beperkt. We proberen ook zo min mogelijk eten weg te gooien. Bijna al onze derf verwerken we in gerechten van de keuken van Rechtstreex in de Fenix Food Factory. Dat voelt goed en het resultaat smaakt altijd lekker.

Damn Food Waste is een te gek evenement dat past bij ons verhaal van een kortere, eerlijkere en milieuvriendelijkere voedselketen. Samen met onze wijkchefs gaan we aan de slag om van deze dag een succes te maken. Dat doen we door mensen lekkere lokale groenten te laten proeven én door ze wat meer te vertellen over de productie en herkomst van hun voedsel!