Maak kennis met Erik: vrijwilligerscoördinator DFW

Op 14 juni komt Damn Food Waste naar Rotterdam en we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In deze wekelijkse column maken jullie kennis met onze teamcaptains en met lokale initiatieven die zich zullen presenteren op het Damn Food Waste evenement. Deze week stelt Erik Pijpers, vrijwilligerscoördinator van Damn Food Waste Rotterdam, zich voor.

Verspilling? Gewoon niet nodig!

Ik hoor het mijn moeder nog altijd zeggen; “je eet je bord leeg!” En daar kwam het compromis van ‘anders geen toetje’ nooit achteraan. Je gooit gewoon geen eten weg, want verspilling is zonde!

ErikPBijvoorbeeld, van oud brood kun je lekkere croutons uit de oven maken en een koffiekopje kun je gebruiken om rijst te meten voor één persoon. Het zijn maar kleine praktische tips, maar juist dit soort kleine dingen helpen om verspilling zoveel mogelijk te voorkomen.

Verspilling kun je op verschillende manieren bekijken. Wat mijn moeder zei, is me altijd bijgebleven. En het zat in mijn achterhoofd toen ik besloot om mijn huis te verbouwen met gebruik van tweedehandsmaterialen. Het bureau waaraan ik nu zit, is gemaakt van oud laminaat en de lamp die boven mijn hoofd hangt, is gemaakt van een oude bedbodem. Eigenlijk is het heel makkelijk om verspilling tegen te gaan. Ik stel mezelf hierbij altijd twee vragen. Is het echt nodig dat ik dit koop? En kan ik het nog ergens voor gebruiken?

Voor Damn Food Waste Rotterdam doe ik de coördinatie van de vrijwilligers. Zorgen voor voldoende vrijwilligers en het maken van roosters zijn hierbij belangrijk. Ik kijk niet alleen uit naar het Damn Food Waste evenement op 14 juni, maar ook de middag daarvoor gaat het al heel gaaf worden als we in de Wereld van Smaak onder begeleiding van een DJ de groenten gaan snijden. Ik heb er heel veel zin in en met z’n allen gaan we een fantastisch Damn Food Waste beleven!