Wat is er volgens de Markthal nodig om voedselverspilling tegen te gaan?

De Markthal speelt sinds de opening een grote rol in Rotterdam op het gebied van eten. Onder haar dak kun je als ‘foodie’ helemaal losgaan bij het proeven van verschillende gerechten en het kopen van exotische producten. Vanwege de grote stempel die de Markthal nu op de ‘foodcultuur’ in Rotterdam drukt, waren wij bij Damn Food Waste nieuwsgierig of voedselverspilling ook een issue is voor hen. Daarom interviewden wij Maarten van Lier, Centre Director van de Markthal in Rotterdam. Van Lier heeft een achtergrond in de retail en is supermarktmanager geweest.

01Welke rol speelt eten in jouw leven?
Ik vind eten heerlijk. Niet alleen omdat het lekker is maar ook vanuit andere gezichtspunten. Je kan eten zien als voedsel, maar aan de andere kant eten verbind, eten zorgt voor saamhorigheid en voor rust momenten. Liever een avond uit eten met vrienden dan een avond in de kroeg.

Op welke manier staat u stil bij voedselverspilling in uw dagelijks leven?
Mijn vrouw en ik gooien niets weg. Getrokken bouillon en erwtensoep zijn de tweede dag lekkerder dan de eerste dag.

Verspilt u veel, weinig of gemiddeld in vergelijking met de gemiddelde Nederlander?
Ik verspil weinig, ik kom niet aan het gemiddelde. Een grappig detail; Bij ons thuis worden overgebleven gekookte aardappelen opgespaard en opgebakken de derde of vierde dag erna.

Een kromme komkommer of een tomaat met een vlekje, komt dat bij u erin?
Wij schaffen het aan en draaien er onze hand niet voor om. We wonen op het platteland in een dorp. In de omgeving hebben we veel kennissen die groente en aanverwante artikelen telen. Zij hebben altijd over. In het bonen-seizoen zijn er kilo’s bonen op het land. Wanneer bonen over zijn, worden ze in een zak of kist gedaan en uitgedeeld. Familie, vrienden en kennissen moeten dan aan de bonen. Ze zien er niet uit maar zijn razend lekker. Tuurlijk heb je als je in de supermarkt staat de neiging om eerder het perfecte model dan het beschadigde model te kopen, dit is onderdeel van het natuurlijke selectieproces.

Waarom vind jij het belangrijk om in actie te komen tegen voedselverspilling?
Als je kijkt naar wat voor resources er nodig zijn om voedsel te produceren dan is het een ‘damn shame’ dat het weggegooid wordt. Overigens heb ik met een professionele bril naar de voedselketen leren kijken en begrijp ik dat bedrijven en consumenten nog volop op zoek gaan naar voedsel zonder afwijkingen.

Hoe draagt de Markthal bij aan het voorkomen van voedselverspilling?
Ik ben ervan overtuigd dat elke ondernemer in de Markthal vanuit economisch beleid van nature probeert zo min mogelijk derving te hebben. Zij kopen scherp in om zo min mogelijk bederf te hebben en om zo min mogelijk weg te gooien. Als voedsel nog bruikbaar is dan gaat dat eventueel naar de Voedselbank. We zijn nog in overleg met de Voedselbank om samen iets op te zetten. Er wordt ruimte gemaakt binnen de Markthal voor ondernemers om hun producten neer te zetten. Deze producten gaan dan op gezette tijden naar de voedselbank. Er komt een vrieskast in de ruimte voor koelelementen die door de voedselbank gebruikt worden.

Vorig jaar hebben we een tassenactie gehad in de Markthal vol met verse producten. Deze tassen konden consumenten winnen en ophalen. Een reeks is niet opgehaald, ongeveer 20 stuks. Deze heeft de Voedselbank opgehaald. Verder is de Wereld van Smaak een belangrijke partij binnen de Markthal die mensen informeert hoe om te gaan met eten. Zij proberen mensen bewust te maken van eten zodat er minder verspild wordt.

Welk voedsel/ welke producten worden in de Markthal nauwelijks verspild en welke belanden helaas nog vaak in de prullenbak?
Als je naar de ‘swill bak’ (afval dat uit de verskramen en vanuit de horeca komt, zoals: aardappelschillen, groente, fruit, brood, vlees etc.) kijkt, is het een bakje van niets. Het wordt een paar keer per week geleegd. Karton, olie, vetten, glas, plastic, grof afval wordt gescheiden, ingezameld en opgehaald en restafval gaat in een perscontainer en wordt afgevoerd door Milieu Service Nederland.

Wat kunnen we in Rotterdam doen om voedselverspilling tegen te gaan?
Ik denk dat het begint met goede voorlichting en uitleg. Van jongs af aan beginnen. Op het moment dat je dingen faciliteert en gemakkelijk maakt, werken mensen sneller mee. Met name bepaalde diensten voor ondernemers, want zij hebben het altijd druk, altijd gedoe, nauwelijks tijd, voor die mensen moet er iets gefaciliteerd worden waarbij voorlichting wordt gegeven over dat afval geen afval is.

Heb jij een gouden recept (of tip) waardoor je nauwelijks eten verspild?
Gewoon je eten op eten en regelmatig de diepvries en koelkast leeg eten voordat je nieuwe producten koopt.