Kromkommer @ Damn Food Waste Rotterdam

Op 14 juni komt Damn Food Waste naar Rotterdam en we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In deze wekelijkse column maken jullie kennis met lokale initiatieven die zich zullen presenteren op het Damn Food Waste evenement.  Kromkommer is niet te missen op Damn Food Waste. Deze van origine Rotterdamse organisatie schiet wortels in veelvoudig aantal winkels in de stad. Op Damn Food Waste maken ze visueel hoe de keten van groente veelal in elkaar zit en waar de meeste groenten snuivelen. Naast deze inzichten, verrassen ze je met groenten in de gekste vormen – en die geen kans op de markt maken. Om te laten zien dat ze net zo waardevol zijn als alle andere, laten ze je hun soepen proeven. In onderstaand stuk legt Lisa Verbruggen, projectheld bij Kromkommer, nog eens uit waarom krom het nieuwe recht is.

VZF_2918 Fotocredits Van Zwol Fotografie

Krom is het nieuwe recht!

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd waarom een komkommer recht is? Waarom een wortel één been heeft en appels in de supermarkt allemaal even groot zijn? We kijken er raar van op als de nieuwe generatie niet schijnt te weten dat melk van de koe komt en niet van de fabriek. Maar dat komkommers in allerlei kronkels groeien en wortels ook 2, 3, 4 of nóg meer benen kunnen hebben, dat weten we vaak niet.

Ik heb het altijd al leuk en belangrijk gevonden om bij te dragen aan een bewustere en gezondere wereld. Het was dan ook geen toeval dat ik mij vrij snel na het afronden van mijn studie Voeding en Gezondheid in Wageningen aansloot bij de Krommunity om te strijden tegen voedselverspilling. Volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’ of overproductie. Met de smaak en kwaliteit is helemaal niks mis, maar toch eindigt gekke groente op de afvalberg, als veevoer of in de biovergister. Dat gebeurt bij de consument thuis, maar ook bij de teler én de supermarkt. Veel exemplaren halen de supermarkt dus niet eens. Kromkommer brengt deze groente terug op jouw bord door er super lekkere producten van te maken. Samen met de krommunity pakt Kromkommer voedselverspilling aan en zorgt door inspiratie, samenwerking en concrete acties voor verandering in de hele keten.

Wij vinden het super tof om onderdeel te zijn van Damn Food Waste. Samen kunnen we veel mensen bewust maken van voedselverspilling en zorgen we voor actie in de taxi. Op Damn Food Waste maak je kennis met onze gekke groente, proef je onze gekke bietensoep en kun jij je aansluiten bij onze krommunity! Want: Krom is het nieuwe recht!

popop shop teamfoto