GEEF Café @ Damn Food Waste Rotterdam

Op 14 juni komt Damn Food Waste naar Rotterdam en we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In deze wekelijkse column maken jullie kennis met lokale initiatieven die zich zullen presenteren op het Damn Food Waste evenement. Kook Met Mij Mee faciliteert op Damn Food Waste Rotterdam een programma voor kinderen. Samen maken ze groenteballetjes van anders weggegooid brood en verfomfaaide groenten. Want, deze zijn ook heel leuk en lekker!In onderstaand interview met Laura Schön, project manager bij GEEF Café, lees je hier alles over. Bekijk ook het filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het concept van GEEF Café werkt.

Hoe zou jij GEEF Café omschrijven?
Het GEEF Café is een pay as you can restaurant. Dat betekent dat je zelf bepaalt wat je betaalt. Daarmee maken wij lekker en gezond eten voor iedereen toegankelijk. Je kan bij ons zelfs met tijd betalen en vrijwilligerswerk doen in ruil voor een maaltijd.

Op welke manier gaat GEEF Café de strijd met voedselverspilling aan?
Bij het GEEF Café koken we met groenten en fruit die anders worden weggegooid. Gewoon, omdat er een vlekje op zit of omdat er een datum op staat. We halen deze restproducten op bij de groothandel en maken er nog diezelfde dag een lekkere maaltijd van. Zo gaan we voedselverspilling tegen en maken we mensen bewust van de overvloed waarin we leven.

artisjokken-2Welke rol speelt eten in jouw leven?
Eten heeft altijd al een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. ‘s Ochtends kan ik al bedenken wat ik ‘s avonds wil gaan eten. Ik ben opgegroeid in een gezin dat altijd met koken en samen-eten bezig was. Van huis uit heb ik geleerd creatief te koken en meegekregen dat je van alles iets kunt maken.

Waar zitten jouw zwakke punten op het gebied van voedselverspilling en wat is jouw gouden tip (of recept) tegen voedselverspilling? 
Mijn zwakke plek is tijdgebrek om alles te kunnen verwerken, daardoor moet ik toch wel eens wat weggooien. Mijn gouden tip is het maken van eigen bouillon, alles kan er in van uienschillen tot de worteltjes van de prei. Een ideale manier om niks te hoeven weggooien en het is nog veel lekkerder dan een bouillonblokje ook!

Wat gaat GEEF Café doen op 14 juni bij Damn Food Waste Rotterdam? 
Op Damn Food Waste kunnen de bezoekers bij ons op de foto om daarmee samen de strijd tegen voedselverspilling te verbeelden. Wie bij ons op de foto gaat kan daarmee iedereen zijn/haar boodschap over Food Waste vertellen. Samen maken we de wereld leuker en socialer.