Kook Met Mij Mee @ Damn Food Waste Rotterdam

Op 14 juni komt Damn Food Waste naar Rotterdam en we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In deze wekelijkse column maken jullie kennis met lokale initiatieven die zich zullen presenteren op het Damn Food Waste evenement. Kook Met Mij Mee faciliteert op Damn Food Waste een programma voor kinderen. Samen maken ze groenteballetjes van anders weggegooid brood en verfomfaaide groenten. Want, deze zijn ook heel leuk en lekker! In onderstaand interview met Pinar Coskun, Algemeen Coordinator bij Kook Met Mij Mee, lees je hier alles over.

Hoe zou jij Kook Met Mij Mee omschrijven?
We leren kinderen duurzaam koken en we koken puur plantaardig. Onze boodschap is “Als we een dag geen vlees eten, dragen we enorm bij een betere wereld en die dag wordt een feest dag met onze vega-hapjes”.

Op welke manier komt Kook Met Mij Mee in actie tegen voedselverspilling?
Voedselverspiling heeft grote effecten op het uitputten van onze waardevolle bronnen zoals water. We leren kinderen om hele groente te gebruiken. Bijvoorbeeld het groene gedeelte van de prei is prima te gebruiken in wokschotels of je kan een lekkere aziatische salade maken met de stam van broccoli.

1602183_679360112124768_1226302836_o

Welke rol speelt eten in jouw leven en wat heeft ertoe geleidt dat jij bewuster en zorgvuldiger bent gaan omgaan met eten? 
Onze smaak en voedselvoorkeuren hebben grote consequensties op onze samenleving. Het is niet meer persoonlijk maar gemeenschappelijk. Het goede nieuws is dat we persoonlijk kunnen bijdragen aan een betere wereld. Daartoe krijgen we iedere dag drie keer de kans toe om goede keuzes te maken. Voor mij was de ware dierenliefde de aanleiding toen ik 8 was.

Wat is jouw gouden tip (of recept) tegen voedselverspilling?
Iedere cultuur weet vanouds hoe we voedselverspilling kunnen voorkomen. In Azie maken ze vaak soep voor de volgende ochtend, in het Midden Oosten pasteitjes of wraps. Ik maak van alle kliekjes groente ballen. Kinderen vinden deze knapperige snack heerlijk.

Wat gaat Kook Met Mij Mee op 14 juni doen bij Damn Food Waste Rotterdam?
Op Damn Food Waste gaan we samen met kinderen groenteballetjes van anders weggegooid brood en verfomfaaide groenten maken. De start van de workshop is om: 12:30, 13:30 en 14:30