Sajoer @ Damn Food Waste Rotterdam

Op 14 juni komt Damn Food Waste naar Rotterdam en we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In deze wekelijkse column maken jullie kennis met lokale initiatieven die zich zullen presenteren op het Damn Food Waste evenement. Sajoer Sapbar zal met drie slowjuicers de bezoekers voorzien van ter plekke geperste groente en fruitsappen gemaakt met ingredienten van waste. Slowjuicers zijn ook geweldige hulp bij het maken vezels (pulp) die vervolgens verwerkt zullen worden tot heerlijke nieuwe gerechten en producten. In onderstaand interview met Harm Marsman en Gaby Kuhuparuw, oprichters van Sajoer, lees je hier alles over.

Hoe zouden jullie Sajoer omschrijven?
Sajoer sapbar is een initiatief van het koppel Harm Marsman en Gaby Kuhuparuw. Wij bereiden de allerlekkerste groentesappen met een speciale slowjuicer. De slowjuicer perst al het sap van groenten en fruit heel langzaam eruit, hierdoor blijven de meeste vitaminen intact en zijn de smaken super intens. Bij een blender of een sapcentrifuge gaat het apparaat heel hard en komt er al zuurstof en hitte vrij, waardoor je al veel voedingstoffen verliest. Al met al is de slowjuicer het beste apparaat om onze Rotterdamse burgers, toeristen, studenten, werklui en kinderen de allerbeste sap te bedienen, wat hun het leven nog beter, mooier en gezonder maakt!

Op welke manier komt Sajoer in actie tegen voedselverspilling?
Wij hebben bijna geen derving, omdat we alles live maken. Onze sappen bereiden we wanneer de bestelling is gemaakt. Hierdoor krijgt de consument het allerlekkerste sapje. En verspilling van voedsel vinden we verschrikkelijk. Er zijn zoveel menen op onze aardbol die helemaal geen of weinig voedsel krijgen, dat is verschrikkelijk. We leven in een hele rare wereld.. Waarom is het niet gewoon goed verdeeld?

Welke rol speelt eten in jullie leven en wat heeft ertoe geleidt dat jullie bewuster en zorgvuldiger zijn gaan omgaan met eten? 
Wij hebben zoals ik al aangaf heel weinig derving, we doen ook regelmatig boodschappen, waardoor de producten vers zijn en we makkelijker kunnen inspelen wanneer het op is of we nog heel veel groenten of fruit hebben. Wij maken thuis meestal als het echt niet meer goed is, heel veel sap! Alles kan in de slowjuicer en je hebt dan in één drankje gelijk meer dan 1 kg aan groenten en fruit binnen. Wist je dat je lichaam sap sneller opneemt? Hierdoor krijg je al snel een vitamine boost, wat je al vrij snel merkt aan je energieniveau bijvoorbeeld.

Hebben jullie ook zwakke plekken op het gebied van voedselverspilling en wat is jullie gouden tip (of recept) tegen voedselverspilling?
Wij zijn alleen maar aan het werk in de Markthal, waardoor we niet koken en bijna geen derving hebben. Tuurlijk, soms hebben we wat over en hebben we er de volgende dag helemaal geen zin in om het op te eten, maar meestal voegen we er nog een simpel ingrediënt bij en dan is het direct weer anders. Maar we slowjuicen voooooral onsteveel aan groenten en fruit.

Wat gaat Sajoer op 14 juni doen bij Damn Food Waste Rotterdam?
Sajoer sapbar is onderdeel van dit geweldige initiatief en gaat slowjuicen. We willen graag laten zien dat een teveel aan groenten en fruit kan worden gebruikt met een slowjuicer, of als men thuis een sapcentrifuge of een blender hebt, ook goed. Als je het maar gaat proberen en inderdaad sommige combinaties zijn echt niet lekker, maar altijd blijven proberen. En… Maak het lekker zoet met fruit, maar niet alleen maar fruit en ook groenten!!