Damn Food Waste Rotterdam | Terugblik op een succesvolle 4e editie

Op 14 juni stroomde Plein 1940 in Rotterdam vol met mensen die allemaal waren gekomen om samen met ons voedselverspilling tegen te gaan. Ruim 3000 mensen hebben genoten van een heerlijk soepje van voedsel dat anders in de vuilnisbak was beland. In totaal hebben we met zijn allen ruim 1000 kilo voedsel gered die middag!

Een enorm geslaagde 4e editie van Damn Food Waste! Bekijk voor een volledig overzicht de foto’s en lees het verslag hieronder.

crop

4e editie Damn Food Waste | Rotterdam
De middag begon met Samuel Levie en Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum die spraken over de oprichting van Damn Food Waste en waarom het nodig is om een evenement als dit te organiseren. Nieuw dit jaar was het Chefs Manifest dat tijdens Damn Food Waste aan Pierre Wind en Pepijn Schmeink werd gepresenteerd. Want ook in de horeca wordt nog veel te veel eten  weggegooid. Naast Pierre Wind en Pepijn Schmeink hebben honderd andere koks het manifest al ondertekend in de hoop dat nog vele chefs volgen. Sta jij ook in de professionele keuken en wil jij de hoeveelheid eten die wordt weggegooid verminderen? Teken dan hier het manifest.

Cook-off
Tijdens de Cook-Off namen chefs het tegen elkaar op om de lekkerste gerechten te bereiden van producten die anders zouden zijn weggegooid. Het was een nek-aan-nek race tussen Samuel Levie en Marnix Benschop, die Samuel uiteindelijk won. Masterchef kandidaat Dirk Kretschmann won de strijd van Ana Liz Derflingher de Fernandez om van overrijpe ingrediënten de lekkerste gerechten te maken.

Chefs Collage

Tips & Tricks
Naast een lekker kopje soep eten kon je ook een bak aan tips & tricks verzamelen tijdens het evenement. Zo waren er verschillende workshops. Restaurant Dertien vertelde alles over hun “thirteen trash spices” waarbij ze kruiden maken van restjes als klokhuizen, schillen en aspergetopjes. Cateringa & Kompanen lieten zien hoe je van overrijpe mango’s en taaie aardappels de lekkerste jam en sambal maakt en bij InStock leerde je fermenteren en conserveren.

Tips & tricks ontvingen we ook van BroodNodig die zakjes oude broodkruimels uitdeelden waarmee je weer een nieuw brood kan bakken. Sajoer liet je hun lekkere, gezonde groente- en fruitsappen proeven gemaakt met slowjuicers, Wageningen UR en Hutten waren er met hun OverLekker soepen en sauzen, bij FoodGuerrilla leerde je een eigen wormenhotel te bouwen en bij het voedingscentrum kon je met al je vragen over voedselverspilling terecht. Zij deelden ook hun handige bewaarwijzer en eetmaatjes uit. Een bomvol programma dus voor jong en oud!

Discosoep Collage

Dankzij de hulp van vele vrijwilligers, sponsoren en partners was Damn Food Waste Rotterdam een groot succes! Zonder hen was dit niet gelukt. De vrijwilligers hebben niet alleen op zondag 14 juni enorm bijgedragen aan het evenement, maar hebben zaterdag 13 juni ook geholpen bij de DiscoSoep. Voor zo’n megalunch is namelijk nogal wat voorbereiding nodig! De groente moet worden gewassen en gesneden, met een muziekje erbij van DJ Syd2000. Tijdens de DiscoSoep in Rotterdam is er ruim 900 kilo groenten doorheen gegaan, allemaal voor in de soep van de dag erna. De overige 100 kilo hebben we tijdens het evenement in doggybags van Bio Futura meegegeven aan bezoekers. Groenten die na Damn Food Waste nog over waren zijn gebracht naar Stichting Met Zuid. De DiscoSoep is mogelijk gemaakt door De Wereld van Smaak,boeren en telers. Bedankt voor de ruimte, gastvrijheid, donaties en enorme hulp!

 

Bekijk alle foto’s van Damn Food Waste Rotterdam via onze Facebookpagina.