Groningen

Op 28 juni 2014 was Damn Food Waste in Groningen! In het Noorderplantsoen werd een gratis megamaaltijd geserveerd van groenten die normaal niet op ons bord zouden zijn beland. Met 1.500 bezoekers hebben we hier 450 kilo groenten gered!

Bekijk hier hoe de middag eruit zag:

 

Voor deze Groningse editie zijn we de samenwerking aangegaan met de Youth Food Movement (YFM) Groningen, de gemeente Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en de Voedselbank.

Programma
De grote pannen soep vormden het middelpunt van Damn Waste Groningen, daarnaast kon je kennismaken met allerlei andere maatschappelijk initiatieven rondom voedselverspilling op onze mark. Er was een cook-off tussen Groningse chefs Dennis Nolle en Werner Drent, en de mannen van Pushin Wood Soundsystem zorgden voor de muziek.

Foodsharing
Facebook foodsharing groep:
Deelden real life food aan de hand van de foodshelf, waar je eten dat je niet meer gebruikt kon ruilen voor een ander stuk!
Thuisafgehaald.nl:
Thuiskoks vertelden hoe Thuisafgehaald werkt en hadden wat lekkere waste-hapjes bij zich.
Groentebuur:
Een jong, lokaal initiatief dat de landbouw, ondernemers en horeca bij elkaar brengt tegen voedselverspilling.

Restjesparadijs
Koko Toko:
Onder begeleiding van de dames van Koko Toko kon je op de Robgrip blenderbike een smoothie fietsen van heerlijk rijp fruit en groente.
Goede Vissers:
De doordraaisoep die Barbara aanbood was gemaakt van verse, eerlijke vis die op de visafslag niet verkocht was, maar nu toch nog genuttigd werd.
Puur!:
Jan Willem bakte met de kids koekjes van oud brood.
De Soepwinkel:
Soep kan altijd en is een perfecte manier om oude groente te verwerken. Corry gaf de hele middag workshops.

10428661_782983061747042_6205617380906049064_n

Stadsboeren
Tuin in de stad:
Frans won samen met jong en oud zaden van doorgeschoten groente.
Frankville:
Kris en zijn team hebben een eigen moestuin op het Zernike complex. Enthousiast vertelden ze erover en ze gaven je een leuk cadeautje mee naar huis.
Eetbare stad:
Alle tips en tricks voor duurzaam tuinieren kreeg je hier. Van eigen kruiden kweken tot hoe je zaden het beste kunt bewaren.
Stadsakker:
Geen (moes)tuin, maar wel een balkonnetje? Urban gardening is simpeler dan je denkt! Merlijn liet het je met liefde zien.
Carolien Nijland:
Een hele rijke oogst, niks leuker dan dat. Maar wat doe je met al dat voedsel? Wecken natuurlijk!
Waste Watchers:
Thomas is een echte Waste Watcher. Hij liet je o.a. van allerlei ‘afval’ een heus regrow-minituintje maken.
Refood:
Van afval nieuwe energie maken, dat doet Johan met Refood. Tijdens Damn Food Waste deelde hij hun ‘restproduct’ uit, namelijk hele rijke compost voor de plantjes!

Vreemde vogels & kekke kruiden
Stierenballen en varkenskoppen:
Chefkok Anne van het Concerthuis maakte samen met een aantal andere koks hele bijzondere culinaire hapjes. En onthoud, wat niet weet, wat niet deert…
Janet Vrieling:
De wilde kruidenspecialist van het Noorden heeft allemaal lekkere zeegroente hapjes gemaakt, van zeeslatapenade tot zeewierboter.
Bugalicious:
De nieuwe eiwitbron volgens sommigen. In elk geval erg spannend en leuk om uit te proberen! Meelwormen, maar dan net zo knapperig als chips, gemaakt door de kundige hand van Patricia.