Events

FoodGuerilla-print©MaartjeStrijbis-78401Van 2013 tot 2015 organiseerde Damn Food Waste verschillende megalunches waarbij soep werd geserveerd van groenten die anders zouden zijn weggegooid. Zo hebben we bezoekers laten zien én proeven dat het verspillen van deze ingrediënten echt niet nodig is. Tijdens deze megalunches kon je niet alleen langskomen voor een gratis lunch, maar ook rondstruinen over de markt waar verschillende lokale initiatieven tegen voedselverspilling zich presenteerden en zelfs actief meedoen aan een Damn Food Waste cook-off!

Het begon in 2013 met een groot evenement op het Museumplein in Amsterdam, dat 6.500 bezoekers trok en het onderwerp voedselverspilling ook bij de politiek agendeerde. In 2014 ging Damn Food Waste ‘on tour’. In Groningen en Zwolle werden vergelijkbare megalunches georganiseerd, en ook was Damn Food Waste aanwezig bij de lancering van de soepen van Kromkommer in Rotterdam: een initiatief dat vanaf het eerste uur betrokken was bij Damn Food Waste. Op de Dutch Design Week in Eindhoven van 2014 opende Damn Food Waste een pop-up restaurant op het Ketelhuisplein, waar gedurende een week maaltijden werden geserveerd die volledig bereid waren met voedsel dat anders verspild zou zijn. Op het UITfestival Leeuwarden maakte Damn Food Waste onderdeel uit van de stand van Stop Itenfergriemerij, een Fries project om voedselverspilling te voorkomen. In 2015 vond Damn Food Waste in Rotterdam plaats, en waren we aanwezig op de Werelddag Venray.

Hoewel het probleem van voedselverspilling zeker nog niet is opgelost, is er de afgelopen jaren wel steeds meer aandacht gekomen voor voedselverspilling en zijn er allerlei nieuwe initiatieven ontstaan die zich inzetten tegen het verspillen van voedsel. Ook staat het onderwerp op de politiek agenda. In 2015 werd in Den Haag bijvoorbeeld een internationale top over voedselverspilling georganiseerd en het tegengaan van voedselverspilling is als speerpunt opgenomen in het beleid. De Damn Food Waste coalitie roept consumenten, chefs, bedrijven, de overheid en het onderwijs nu op om zelf in actie te komen en de hoeveelheid verspild voedsel daadwerkelijk naar beneden te brengen!

Kijk voor een terugblik op alle Damn Food Waste megalunches op de pagina’s van: Amsterdam, Groningen, Zwolle en Rotterdam.

Je eigen no waste event organiseren? Download hier de Damn Food Waste DIY Kit.

 

10404125_782983048413710_4507636240158541166_n