Rotterdam

Op 14 juni 2015 streken we met een megalunch neer in hartje Rotterdam, op Plein 1940. Ruim 3.000 bezoekers hebben ervoor gezorgd dat meer dan 1.000 kilo voedsel werd gered!

Voor deze Rotterdamse editie van Damn Food Waste gingen we de samenwerking aan met het Ministerie van Economische Zaken, Stichting Bevordering van Volkskracht, MAEXchange, Rotterdams Milieucentrum, Youth Food Movement (YFM) Rotterdam en de Voedselbank.

Programma
De megalunch vormde het middelpunt van Damn Food Waste Rotterdam, maar er was daarnaast een gevarieerd programma. Erik van Welzen was de host van de dag. In een ‘cook-off’ gingen bekende Rotterdamse koks de strijd met elkaar aan om in korte tijd de beste gerechten te maken van ‘waste’ ingrediënten. Verder waren er workshops, sprekers, en muziek van DJ Pascal, DJ Listentomerijn en de band OngeregeldElten Kiene verzorgde de slotrap. Het Damn Food Waste Chefs Manifest werd op het podium voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Op de markt kon je een kijkje nemen bij de stands van verschillende landelijke en regionale initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Wie daar te vinden waren, lees je hieronder.

Interactieve workshops
Dertien:
Op Damn Food Waste gaf Restaurant Dertien onder begeleiding van chef Pepijn Schmeink, worskhops over ‘Dertien’s Trash Spices’ waarvoor ze schillen, klokhuizen etc. omzetten in kruiden.
Cateringa en Kompanen:
Deze Rotterdamse wonderen van de keuken leerden bezoekers jam maken van producten als appels en wortels en gaven een les- en inspiratieboek mee voor thuis.
Instock:
No-waste restaurant Instock gaf workshops in fermenteren en conserveren.
FoodGuerrilla:
FoodGuerrilla demonstreerde samen met Le Compostier een wormenhotel, waarin wormen het GFT-afval omzetten in hyper-vruchtbare compost.
Kook Met Mij Mee!:
Kinderen Kook met mij mee! maakte samen met kinderen groenteballetjes van anders weggegooid brood en verfomfaaide groenten. Want, deze zijn ook heel leuk en lekker!
De Wereld van Smaak:
De Wereld van Smaak bevindt zich in de Rotterdamse Markthal en het draait er om duurzaam en gezond eten. Tijdens Damn Food Waste Rotterdam gaven ze ‘no waste workshops’ waarin je leerde wat je thuis kunt maken van restjes in de koelkast.
Trash Zero:
Trash Zero was aanwezig om ons de ins & outs van een zero waste lifestyle bij te brengen. Je kon er leuke tassen knutselen om bijvoorbeeld appels, avocado’s en noten plastic-loos in te vervoeren.

Chefs Collage

Proeverijen en kennisverspreiding
BroodNodig:
BroodNodig liep als twee levensgrote boterhammen rond, die bezoekers vertelden over hun leven en trieste afloop als oud brood. Ze lieten zien dat er nog hoop voor oud brood is door middel van een postcard met een speciaal recept voor hoe je van oud brood weer vers brood kunt maken.
Sajoer:
Sajoer Sapbar voorzag de bezoekers met drie slowjuicers van ter plekke geperste groente- en fruitsappen, gemaakt van waste.
Wageningen UR:
De soepen en sauzen van OverLekker werden gepresenteerd door Wageningen UR en Hutten. De OverLekker producten zijn gemaakt van overrijpe tomaten om voedselverspilling tegen te gaan.
Rechtstreex:
Naast hapjes en sapjes gemaakt van derf uit de Rechtstreex winkel en van de Rechtstreex telers, verzamelden ze tips en tricks van bezoekers en deelnemende initiatieven om een ‘Tips & Tricks boekje’ te creëren en vervolgens te delen via social media.
GEEF Café:
Op 14 juni 2015 kon je het GEEF-team ontmoeten en laten zien waar jij om geeft door op de foto te gaan tegen food waste en iedereen jouw boodschap te vertellen.
Voedingscentrum:
Het Voedingscentrum weet oneindig veel van voedselverspilling en deelde bewaarwijzers en een eetmaatjes uit om consumenten te helpen minder te verspillen.
Kromkommer:
Kromkommer liet zien hoe de keten van groente veelal in elkaar zit en waar de meeste groenten sneuvelen. Ook lieten ze hun soepen proeven.
Shop&Drop:
Op de kaart van Shop&Drop kon je met vlaggetjes de Rotterdamse locaties aangeven waarvan je weet dat je er compost en GFT in kan leveren. Deze locaties zijn vervolgens opgenomen in de gratis Shop&Drop app.
Slow Food Youth Network (Rotterdam):
Het Slow Food Youth Network (SFYN) organiseerde foodtours over de markt van Damn Food Waste. Daarnaast heeft een grote groep SFYN’ers zich ingezet als vrijwilliger: ze renden rond, stonden achter de fornuizen, wezen de weg, begeleidden de workshops, en meer.