Chefs

Niet alleen consumenten kunnen verandering teweeg brengen in ons voedselsysteem, er ligt ook een belangrijke taak voor de horeca. Daarmee speel jij, als chef, een belangrijke oplossing bij dit probleem. Chefs hebben de kennis en technieken in huis om verspilling tegen te gaan en kunnen anderen inspireren hetzelfde te doen. Als we in ons land helemaal niets zouden verspillen, winnen we daarmee 4,4 miljard euro per jaar!

Wat kun je als chef doen?
Hieronder vind je allerlei tips over hoe je als chef eenvoudige stappen kunt nemen om voedselverspilling aan te pakken.

Inkopen

Menu-engineering

Voedselveiligheid en kwaliteit

Meten is Weten

Communicatie

Laat zien dat je meedoet aan de strijd tegen voedselverspilling en onderteken het Chefs Manifest!

Hoe teken ik het Chefs Manifest?

  1. Vul hierboven jouw naam, e-mailadres en de naam van het restaurant in en klik op ‘verzenden’ om te laten weten dat je het Chefs Manifest ondertekent.
  2. Print hier het manifest uit en maak een leuke foto van jezelf met het ondertekende manifest, bijvoorbeeld in de keuken.
  3. Deel deze foto op Facebook, Twitter of Instagram met #damnfoodwaste.
  4. Laat anderen ook actie ondernemen! Nodig twee bevriende chefs uit het Chefs Manifest ook te ondertekenen.

Ambassadeurs van het Chefs Manifest:

foto pep

Pepijn Schmeink, restaurant Dertien

“From kitchen Trash to culinary Treasure!” 

unnamed

Jonathan Karpathios, restaurant Vork en Mes

“In de natuur is alles perfect, perfectie door imperfectie.”

Jonnie & Therese Boer

 Jonnie en Thérèse Boer, restaurant De Librije

“Jaarlijks gaan er miljoenen haantjes in de shredder, er worden duizenden geitenbokjes verbrand en stierkalfjes van Jersey-koeien worden doodgemaakt zonder dat er wat mee gebeurt. Alleen omdat de voedselindustrie ze niet kan gebruiken. Dat is iets om je voor te schamen. Wij steunen Damn Food Waste: geen voedselverspilling in de keuken van De Librije.”

1957677_10152301479312008_115720038_o

Dalila Sayd, restaurant Instock

“Als chef van restaurant Instock wil ik de thuiskok op een creatieve manier laten zien hoe zij thuis zelf voedselverspilling tegen kunnen gaan.”

Chris-Naylor_bar2528

Chris Naylor, restaurant Vermeer

“We live in a society that tells us that imperfection in food make it inedible, apples that are not round, 14 courgettes that have to fit in a crate, a cabbage that is too small…Produce cannot be judged only by its appearance, quality is in the taste and technique of the chef. We need to change our ideas around food and follow our hearts, cook with quality ingredients and not financially driven ideas from the food industry.”

Wat levert het jou en je restaurant op?
Voedselverspilling tegengaan in jouw restaurant heeft een hoop voordelen. Je draagt bij aan een beter milieu, bespaart kosten en werkt efficiënter door het meten en inzichtelijk maken van de verspilling in de keuken. Door met ingrediënten van de dag te werken en alle delen van een product te gebruiken, verras je ook nog eens je gasten met creatieve en verse gerechten, waardoor ze vaker terugkomen.

Wat is de milieuwinst?
Door minder te verspillen in de keuken, besparen we niet alleen voedsel, maar ook het water en de energie die nodig zijn voor de productie, het transport, de verwerking en de opslag van het voedsel. Doordat chefs een belangrijke voorbeeldfunctie hebben, kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat niet alleen in de horeca maar ook daarbuiten voedselverspilling wordt tegengegaan, om een nog grotere milieuwinst te behalen.

Het Chefs Manifest is een samenwerking van Damn Food Waste met verschillende partners bestaande uit Koninklijke Horeca Nederland, Dutch Cuisine, Slow Food Chefs Alliantie en Euro-Toques en wordt mede mogelijk gemaakt door DuurzaamDoor.

De tips voor chefs zijn samengesteld door Marianne Karstens, Walnut Food & Hospitality Management, aan de hand van uitkomsten van GreenCook. GreenCook deelt de inzichten en informatie verkregen uit een Europese samenwerking in het kader van het INTERREG IVB programma 2009-2014.