Consument

Wil jij zelf meteen actie ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan?
Hier vind je een paar tips om jouw vuilniszak zo weinig mogelijk te vullen:

Het ouderwetse boodschappenlijstje
Een goed trucje om de goede hoeveelheid in te kopen is het maken van een boodschappenlijstje. Vergeet daarvoor niet te checken wat je al in huis hebt en bedenk goed welke maaltijden je deze week wil eten. Koop de verse producten niet al te ver van te voren in en koop niet te veel bederfelijke (bijv. voorgesneden) producten. En laat je vooral niet te snel verleiden door alle marketingcampagnes in de supermarkt! Het Voedingscentrum geeft je tips om slimmer boodschappen te doen.

Serveer kleinere porties & kook jouw restjes
Gebruik het Eetmaatje om de juiste portie pasta of rijst te bepalen. Restjes kunnen in de koelkast worden bewaard voor een lunch of een latere warme maaltijd. Vergeten producten zoals een oude rimpelige tomaat of een vergeten portie aardappelen die in de koelkast ligt te wachten om te worden weggegooid, kunnen vaak nog heel goed gebruikt worden in een soep of in een heerlijke saus. 

11695871_987794634599216_7037025257609125483_n

Check de data en gebruik je vriezer!
Wat is het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’-data (THT-data) en ‘gebruiken voor’-data?
THT-data geven slechts de kwaliteit van het product aan. Dit betekent dat het na de THT-datum nog prima te eten is, alleen wordt de kwaliteit na deze datum minder. ‘Gebruiken voor’-data zijn voor veiligheid aangegeven. Deze producten moeten opgegeten of ingevroren worden voor het einde van de houdbaarheidsdatum.

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit kun je meel, droge koekjes, muesli, cornflakes, pindakaas, hagelslag, chips, zoutjes, pinda’s, olie, frituurvet, instant poeder, vet, fritessaus, mayonaise, ketchup en gesteriliseerde melk tot twee maanden na de houdbaarheidsdatum nog eten. De volgende producten kun je zelfs één tot negen jaar bewaren na de houdbaarheidsdatum: kauwgom, frisdranken, zout, suiker, pasta’s, koffie, thee, rijst, kruidenmix, stroop, hard snoep, vruchtensap en volconserven in blik of glas (groenten, fruit, soep, vlees, vis), koffiemelk, jam. Zonde om weg te gooien dus!

Lees verder goed op de verpakking hoe je het voedsel moet bewaren en check of je koelkast niet te warm of te koud is afgesteld, waardoor producten sneller kunnen bederven. Zet de koelkast dus op 4°C. Bij 15 tot 40% van de huishoudens blijkt de koelkast niet juist te zijn afgesteld. De meeste producten kunnen ook gewoon worden ingevroren voor gebruik op een ander moment. Handig om meteen na te denken over bruikbare porties bijvoorbeeld. Producten kunnen op ieder moment voor de uiterste gebruiksdatum worden ingevroren. Meer tips over voedsel bewaren vind je hier.

Voor meer tips om minder te verspillen kun je ook een kijkje nemen op de websites van het Voedingscentrum of Milieu Centraal.

Komt het je bekend voor?
Dit is de top 5 meest verspilde producten, exclusief dranken, door consumenten:

1. Melk en melkproducten
2. Brood
3. Groenten
4. Fruit
5. Sauzen, oliën en vetten

Bron: CREM afvalsorteeranalyse, van Westerhoven en Steenhuisen, 2010

Wil je laten zien dat je meedoet aan de strijd tegen voedselverspilling, onderteken dan hierboven het pact voor consumenten en laat ons weten dat je Damn Food Waste steunt!