Bedrijf

Niet alleen consumenten verspillen voedsel, ook binnen veel bedrijven is het nog een probleem. Om echt verandering teweeg te brengen is het belangrijk dat juist ook bedrijven zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Lees meer over de ladder van Moerman en teken onderaan deze pagina het pact voor bedrijven. Bekijk hier de toolkit van het Voedingscentrum om voedselverspilling binnen organisaties tegen te gaan.

De Ladder van Moerman laat zien dat je als bedrijf eenvoudige stappen kunt nemen om voedselverspilling aan te pakken. De ladder geeft de volgorde weer van wat de beste en wat minder goede gebruiksdoelen zijn voor voedseloverschotten. Verspilling voorkomen is natuurlijk het beste. Maar als er overtollig voedsel ontstaat zou je dit als eerste naar de voedselbank moeten brengen, zodat het bij mensen terechtkomt die het goed kunnen gebruiken. Als dat niet mogelijk is, zou het pas moeten worden herbewerkt en anders als veevoer worden gebruikt. Voedsel dat daar niet voor te gebruiken is, kan je op een milieuvriendelijke manier verwerken. We willen vermijden dat voedsel op de stortplaatsen terechtkomt.

Ladder van Moerman:

 • Preventie. In de eerste plaats kunnen bedrijven voedselverspilling in zijn geheel proberen te voorkomen door: (1) Orders goed en nauwkeurig te plannen om overproductie te voorkomen; (2) Opslagmogelijkheden te verbeteren en daardoor de houdbaarheidsdatum te verlengen.
 • Toepassing voor humane voeding. Kwalitatief goede voedseloverschotten kunnen direct aan stichtingen en organisaties worden geleverd die de overschotten herverdelen onder mensen. Op deze manier wordt er geen voedsel onnodig weggegooid.
 • Converteerbaar voor humane voeding. Be-, ver- en herbewerking van voedsel.
 • Toepassing in diervoer. Voedseloverschotten die niet geschikt zijn voor consumptie kunnen aan dieren worden gevoerd. Denk daarbij aan broodproducten, fruit, groenten, aardappelen en melkproducten.
 • Grondstoffen voor de industrie (bio-based economy).
 • Verwerken tot meststof door vergisting (+ energieopwekking).
 • Verwerken tot meststof door composteren.
 • Toepassing voor duurzame energie (doel is energieopwekking).
 • Verbranden als afval (doel is vernietiging, waarbij tevens energie kan worden opgewekt).
 • Storten van GFT. Indien voedselafval onvermijdelijk is, zorg dan dat dit op een milieuvriendelijke wijze wordt verwerkt. Het storten van voedselresten is verboden.

Help ons in de strijd tegen voedselverspilling en maak jouw bedrijf duurzamer en bewuster! Onderteken het pact voor bedrijven en geef aan wat je nu als bedrijf al doet en waar je graag zou willen zijn over één jaar.

  Join Us!

  ‘Wij, als organisatie, zijn ons bewust van onze rol in het voedselverpillingsprobleem. Aan de hand van de ladder van moerman beloven wij het komende jaar stappen te ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan’

  vork

  Organisatie (verplicht)

  Contactpersoon (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Welke stap (op de ladder van moerman) ga jij met je bedrijf in het komende jaar nemen om voedselverspilling tegen te gaan?

   Ik wil niet dat mijn (bedrijfs)naam gecommuniceerd wordt op de website van Damn Food Waste.

Deze bedrijven gingen je al voor:
Geijsel Kroon, Pathum, Kontact der Kontinenten, VerdraaidGoed, Bio aan huis, Blikopener Stedelijk MuseumRestaurant Stedelijk (Stedelijk Museum), Het Concertgebouw, Amsterdam Village Company (o.a Odeon, Stadsschouwburg Amsterdam, Hotel Arena), Moyee Coffee, Nederlandse Zuivel OrganisatieTony’s ChocolonelyBilder & de Clercq, De Buurtboer, KromkommerCool Green EventsVarkensroosteren.nl, Super Supermarkt KeurmerkDepaZijpe Stijl, Aaz WinesZinnerDinner, Brandt & LevieToo Good To WasteVan De Boer , Nudge, The Graphic BaristaDe keuken in, Food Cabinet, Food Film Festival, Roggebotstaete, De Laurier, Weidevlees en Soupalicious