FAQ

Damn Food Waste

1) Wat is Damn Food Waste?

Damn Food Waste is een coalitie van partijen die aandacht vragen voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. We doen dit door middel van het organiseren van gratis megalunches waarbij mensen kosteloos kunnen genieten van een maaltijd bereid met voedsel dat gered werd van de vuilnisbak. Online stelt Damn Food Waste op de eigen website allerlei tips beschikbaar om voedselverspilling tegen te gaan. Damn Food Waste richt zich daarbij niet alleen op consumenten en burgers; we vragen ook boeren, horeca, onderwijs, bedrijven en politici hun verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen voedselverspilling.

2) Wat is DFW On Tour?

De Damn Food Waste coalitie heeft na een succesvolle eerste megalunch in Amsterdam een tour door Nederland gemaakt om vergelijkbare megalunches te organiseren in 3 andere grote steden: Groningen, Zwolle en Rotterdam. Ook was Damn Food Waste aanwezig bij een aantal kleinere evenementen in Leeuwarden, Rotterdam en Venray, en openden we een pop-up restaurant tijdens de Dutch Design Week 2014 in Eindhoven.

3) Wat is het doel van Damn Food Waste?

Het continueren en versterken van de aandacht die er is voor voedselverspilling.

4) Welke activiteiten worden er vanuit Damn Food Waste georganiseerd?

  • Een online platform over voedselverspilling, bestaande uit de Damn Food Waste website en het Facebook en Twitter account.
  • Damn Food Waste organiseerde 4 megalunches tegen voedselverspilling in Amsterdam, Groningen, Zwolle en Rotterdam. Bij iedere megalunch werden regionale initiatieven die zich inzetten tegen verspilling in de schijnwerpers gezet en met elkaar verbonden.
  • Er is een lespakket ontwikkeld over voedselverspilling voor het basisonderwijs.

5) Komt er nog een volgende Damn Food Waste megalunch?

Voorlopig staat er geen nieuwe megalunch op het programma. Damn Food Waste is er de afgelopen jaren in geslaagd het onderwerp voedselverspilling op de agenda te zetten. Er zijn verschillende nieuwe initiatieven ontstaan die zich inzetten tegen voedselverspilling. Het onderwerp staat op de politieke agenda, en steeds meer consumenten realiseren zich dat voedselverspilling moet worden tegengegaan. De verschillende coalitie partners blijven zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan, maar het is nu ook de beurt aan jullie om in actie te komen en voedselverspilling daadwerkelijk te verminderen! Kijk op de pagina Meedoen om te zien hoe jij kunt helpen.

6) Welke partijen zijn aangesloten bij de Damn Food Waste coalitie?

Damn Food Waste is een initiatief van OneWorld (FoodGuerrilla), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), DuurzaamDoor en Feeding the 5000/EU Fusions.

7) Kunnen organisaties zich aansluiten bij Damn Food Waste?

Momenteel staan er geen activiteiten gepland die vanuit de Damn Food Waste coalitie worden georganiseerd. Organisaties, overheden, initiatieven of verenigingen die zich inzetten tegen voedselverspilling kunnen ons wel altijd benaderen met een goed idee. Bedrijven kunnen ook het pact tegen voedselverspilling ondertekenen, waarmee ze zich committeren voedselverspilling tegen te gaan.

8) Waar vind ik meer informatie over het bereik van Damn Food Waste?

Alle bereikcijfers zijn opgenomen in onze infographic.

9) Waar vind ik alle facts & figures over voedselverspilling?

Op de Damn Food Waste website vind je al heel wat getallen over voedselverspilling.
Voor meer informatie over voedselverspilling door consumenten:
Factsheet Voedselverspilling door consumenten - Voedingscentrum
Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland – CREM
Voor meer informatie over verspilling in de voedselketen, kijk eens op de website van het No Waste Network.